4 tips voor het onderhouden van uw sanitair
Het kopen van sanitair is een grote uitgave. U bent waarschijnlijk niet van plan om dat op korte termijn nogmaals te doen als u net een nieuwe badkamer heeft. Het is dus cruciaal om uw sanitair goed te onderhouden. De grote vraag is natuurlijk hoe u dat zo goed mogelijk kunt doen. U heeft namelijk te maken met verschillende materialen en producten, waardoor het lastig is om in te schatten waar u op moet letten. Daar helpen wij u natuurlijk graag een handje bij. In deze blog geven wij u 4 tips voor het onderhouden van uw sanitair.
1. Houd de schoonmaak goed bij
We begrijpen dat het schoonmaken van uw sanitair niet het leukste klusje is om iedere dag te doen. Toch is het vaak wel nodig. Ook kost het minder veel moeite om iedere dag even een doekje over producten te halen dan wanneer u ineens hard moet gaan boenen. Daarnaast is hygiëne ook erg belangrijk in de badkamer en toiletruimte. Houd dit dus goed bij!
In de bovengenoemde ruimtes zijn er een aantal producten die dagelijks bijgehouden moeten worden. Dit zijn meubels waar u vaak gebruik van maakt en snel vies worden. Om u te helpen zetten we ze voor u op een rij:
- De glazen wanden van de douche;
- Het toilet;
- Het badkamermeubel inclusief wastafel.
Na ieder gebruik de douche onderhouden
Tijdens het douchen worden de wanden van uw douche natuurlijk nat. Dit zijn de ideale omstandigheden voor kalk en dat is precies wat u niet wilt hebben op uw sanitair! Zorg er dus voor dat kalk helemaal geen kans krijgt. Als u na iedere douchebeurt de wanden even droogt, dan zult u merken dat uw douche zo goed als nieuw blijft. Schaf een douchewisser aan in de kleur van de rest van uw accessoires en zo wordt het zelfs een mooie toevoeging in de ruimte. Zo bent u na iedere douchebeurt hooguit twee minuten kwijt aan het drogen van de wanden. Dit kost veel minder tijd dan wanneer u opgehoopt kalk en vuil eraf moet gaan boenen. Heeft u er echt geen zin in na het douchen? Probeer dan in ieder geval de wanden zo goed mogelijk met een handdoek te drogen. Iets blijft altijd beter dan niets.
Het toilet moet iedere dag bijgehouden worden
Als er een plek is die goed bijgehouden moet worden, dan is het het toilet wel. Hier wordt dagelijks gebruik van gemaakt en dit wordt heel snel vies. Ook in dit geval is het van belang om het iedere dag even schoon te maken, zodat u niet in één keer flink hoeft te poetsen. Heeft u een groot gezin? Dan is het te adviseren om het iedere dag grondig te reinigen. Maakt u in uw eentje gebruik van het toilet? Dan is het voldoende om het dagelijks even af te doen met een doekje en minstens één keer per week grondig schoon te maken. Dit kunt u gemakkelijk doen met een toiletreiniger. Begin onder de rand en laat dit even inwerken. U kunt vervolgens met een doekje de pot, bril, klep en doortrek-knop afdoen. Maak uiteindelijk met een borstel de pot schoon.
Vergeet ook uw badkamermeubel niet
De kans is groot dat er ook dagelijks gebruik gemaakt wordt van het badkamermeubel. Even tandenpoetsen, het haar in model brengen, de baard scheren en de handen wassen. Het oppervlak wordt dus meer aangeraakt dan u zou denken. Om deze reden raden wij u aan om ook iedere dag een doekje over het badkamermeubel en de wastafel te halen.
2. Let goed op de middelen die u gebruikt
Als het gaat om sanitair, dan is het belangrijk om milde schoonmaakmiddelen te gebruiken. Bijtende en agressieve producten kunnen veel schade toebrengen aan uw sanitair, wat natuurlijk voorkomen moet worden. Ook is het erg belangrijk om een zachte doek, zeem of spons te gebruiken tijdens het schoonmaken. Staalwol is uit den boze! Dit zal voor krassen en beschadigingen zorgen. Let ook extra goed op met microvezeldoekjes. Deze bevatten namelijk kleine schuurdeeltjes. Ook door dit soort doeken kan uw sanitair verpest worden, wat natuurlijk eeuwig zonde zou zijn.
Voor dit gedeelte komt uw lijstje met materialen goed van pas. Er zijn namelijk een aantal materialen waar zelfs milde middelen nog te heftig zijn. Denk bijvoorbeeld aan MDF, dit is samengeperst hout. Er zijn een hoop badkamermeubels gemaakt van dit materiaal. Doordat het gemaakt is van hout, moet u erg oppassen met vocht. In dit geval is het dus aan te raden om het meubel dagelijks af te doen met een droge doek.
Naast MDF zijn er natuurlijk een hoop andere materialen die ook bijzonder onderhoud vergen. Zoek per materiaal dus op wat voor middelen wel of niet geschikt zijn.
3. Ook de vloer- en wandtegels horen erbij
Wat vaak vergeten wordt, is het schoonmaken van de vloer- en wandtegels. Deze zijn vaak ook zo gemaakt dat vuil bijna niet zichtbaar is, wat natuurlijk verraderlijk is. Ook hier hecht vuil zich aan en dit is dus erg zonde als het niet wordt bijgehouden! Geef ook extra aandacht aan de muren in de doucheruimte. Shampoo- en zeepresten kunnen hier namelijk aan blijven plakken, waardoor deze muren extra vies kunnen zijn. Het zou ideaal zijn als u deze aan het einde van de douchebeurt even schoonspoelt met een handdouche.
Verder is het aan te raden om de vloer regelmatig te stofzuigen, vooral als u uw haar in model brengt in de badkamer. Zonder dat u het doorheeft vallen er een heleboel haren op de grond. Niet heel hygiënisch dus. Vooral met een groot gezin raden wij u aan om een paar keer per week de stofzuiger erbij te pakken!
4. Afvoerfilters maken het verschil
Het is natuurlijk veel fijner om verstoppingen te voorkomen dan op te lossen. Een verstopping van uw sanitair bestaat meestal uit haar, gestold vet, zeepresten en allerlei ander afval. Het is dus aan te raden om een afvoerfilter te plaatsen, voornamelijk bij de kraan. Zo wordt al het vuil opgevangen en het kan meteen weggegooid worden. Ook zal een zeefje ervoor zorgen dat er geen nare geurtjes ontstaan. Zo blijft u een lekker frisse badkamer houden!