Een duurzame badkamer
Een duurzame badkamer: 10 x slimme tips
Bent u op zoek naar duurzame badkamer tips? Dan bent u op het goede blog terecht gekomen! We weten allemaal dat de badkamer een ruimte in huis is waar vrijwel het meeste water wordt verbruikt. Dit maakt dat de badkamer in een groot deel van het aantal huishoudens in Nederland veel energie verbruikt. Dit hoeft echter niet persé zo te zijn! Wij geven u 10 slimme tips voor een duurzame badkamer met een efficiënt energie- en waterverbruik.
1. Een duurzaam badkamerontwerp
De eerste en wellicht wel één van de belangrijkste duurzame badkamer tip draait om het ontwerp van de badkamer. Wie denkt dat duurzaamheid in de badkamer begint bij het watergebruik, heeft het goed mis! Het begint namelijk allemaal bij het ontwerp van uw badkamer. De badkamer is natuurlijk een goede broedplek voor bacteriën en schimmels doordat het een vochtige ruimte is. Houdt er daarom rekening mee dat goede ventilatie in de badkamer essentieel is. Dit kan door middel van een ventilatiesysteem of door simpelweg een raampje op een kier te zetten. Als u het verkeerde materiaal gebruikt in uw badkamer, kunnen deze namelijk zorgen voor schimmel. Dat
wilt u natuurlijk niet hebben! Extra tip: u kunt het liefst gebruik maken van glas en keramiek in de badkamer. Denk bijvoorbeeld aan tegels van keramiek. Maar ook voor het overige sanitair. Glas in de badkamer is vaak voorzien van een antibacteriële Nano Coating en keramiek is naadloos afgewerkt waardoor het onder andere makkelijk schoon te maken is en bacteriën en vuil zich moeilijk aan het oppervlak kunnen hechten. Daarnaast zijn deze materialen geschikt om te recyclen.
2. Grijswater systeem
Het kan zo zijn dat u nog nooit eerder van een grijswater systeem heeft gehoord. Grijswater is niets meer en niets minder dan water dat afkomstig is van uw douche. Dit water wordt met een efficiënt grijswater systeem hergebruikt voor het toilet. Op deze manier gebruikt u het water twee keer, voor het douchen en voor de toiletspoeling. Duurzamer dan een grijswater systeem in uw badkamer kan haast niet! U verwacht het misschien niet, maar de hoeveelheid water die u gebruikt voor het douchen en wassen is vergelijkbaar met het waterverbruik voor de toiletspoeling, wasmachine en schoonmaak. Met het grijswater systeem produceert u dus tot wel 50% minder afvalwater!
3. Een waterbesparende douchekop
Een waterbesparende douchekop laat minder waterstroming door, waardoor u tot wel 4 liter water per minuut kunt besparen in de douche. Bij een normale douchekop stroomt er ongeveer 9 liter water per minuut. Een waterbesparende douchekop is niet alleen ideaal voor een duurzame badkamer, maar u zult ook in de energiekosten een positief verschil zien. Bij Sanexo heeft u een ruim aanbod aan handdouches en hoofddouches.
4. Dual Flush toiletbediening
U gaat gemiddeld zo’n vier keer per dag naar het toilet. Wist u dat er gemiddeld negen liter water per toiletbezoek wordt doorgetrokken? Dat is in totaal gemiddeld 36 liter per dag! Toiletten zijn verantwoordelijk voor ongeveer 35% procent van het dagelijkse verbruik van drinkwater. Als u kiest voor een toilet met een Dual Flush bedieningsplaat, kunt u bij elk gebruik doorspoelen met de gepaste hoeveelheid water. Een toilet met een keuzeknop voor een kleine spoeling (3 liter) of grote spoeling (6 liter) en spoelonderbreking bespaart 50% water. Hiermee bespaart u erg veel liters drinkwater per jaar. Extra tip: een toilet zonder spoelrand is ook een duurzame keus voor uw badkamer. Een toilet zonder spoelrand is hygiënischer en makkelijker schoon te maken. Hierdoor is het ook milieuvriendelijker.
5. Biologische en natuurlijke verzorgingsproducten
Allerlei vloeibare producten die u in de douche gebruikt, komen terecht in het doucheputje. Dit kan natuurlijk invloed hebben op het milieu. Onze slimme tip: kies voor biologische en natuurlijke reinigings- en verzorgingsproducten. U kunt uw badkamer makkelijk weer schoon en fris krijgen met biologisch afbreekbare ingrediënten die niet giftig zijn. Door dit soort producten te gebruik in de badkamer, brengt u uw gezondheid niet in gevaar en tast u het milieu niet aan.
6. Een douche in plaats van een bad
Met een douchebeurt kunt u veel meer water besparen dan met een heerlijk ontspannen bad. Hoewel een warm bad vaak toch wel aantrekkelijker is dan een douche, kunt u bij een douchebeurt van 5 minuten tot wel de helft minder water verbruiken. Bij een douchebeurt van 5 minuten verbruikt u gemiddeld 55 liter en bij een vol bad al snel 110 liter.
7. Slimme kranen
Ook slimme kranen zijn onmisbaar voor een duurzame badkamer. Kranen met een waterspaarstand zorgen namelijk voor een verminderd waterverbruik tot wel ongeveer 50%. Een kraan met ingebouwde perlator zorgt voor een vollere straal met minder water. De besparing kan per kraan oplopen tot wel 10.000 liter water per jaar. Doordat deze straalregelaar lucht bij de waterstraal mengt, ontstaat het effect van een vollere straal met minder water. Kranen met klasse A besparen uw erg veel watergebruik en energie, terwijl u niet eens doorheeft dat u water bespaart. Slim toch?
8. Badkamerspiegels
Spiegels zijn natuurlijk erg belangrijk, ook in de badkamer! Badkamerspiegels met mooie LED-verlichting winnen steeds meer terrein in de badkamer. Verlichting zorgt voor een warme sfeer. Het ziet er modern en luxe uit, maar het verspilt vanzelfsprekend ook veel meer energie in uw badkamer. Een badkamerspiegel met LED-verlichting is daarom een no go voor een duurzame badkamer. Extra tip: badkamerspiegels zonder LED-verlichting kunnen er ook erg modern en luxe uitzien.
9. Douche met warmteterugwinning (WTW)
Een energiezuinige balansventilatie met WTW unit zorgt gegarandeerd voor een optimale warmteterugwinning. Dit zult u ook meteen merken aan uw energierekeningen. Met warmteterugwinning bespaart u jaarlijks namelijk erg veel energie én creëert u een gezond binnenklimaat in de badkamer. Een WTW unit kunt u makkelijk wegwerken in de douchebak of afvoerpijp. Extra tip: isoleer de onderzijde en zijkant van uw bad om het water langer warm te houden. U hoeft dan niet vaak extra warm water toevoegen.
10. Minder water gebruiken
Onze laatste slimme tip voor een duurzame badkamer is de meest voor de hand liggende: minder water gebruiken. Dagelijks gebruiken we het meeste water voor baden, douchen en het doortrekken van de wc. Vooral in een groot huishouden kunt u per jaar al tot wel tienduizenden liters water besparen als iedereen 1 tot 5 minuten korter doucht. Een andere simpele tip voor een duurzame badkamer is om de kraan zo weinig mogelijk te laten doorlopen. Hoewel het lekker makkelijk is om het water te laten doorlopen als u uw tanden poetst of handen inzeept, kunt u zo erg veel liters per minuut besparen. Dat is niet niks!