Slimme spiegels
Een badkamer is een van de ruimtes in het huis waar ruim de tijd wordt genomen om te ontspannen en jezelf te verzorgen. Voor de verzorging procedures heb je natuurlijk goed licht nodig. Maar hoe voorkom je dat de sfeer in de badkamer wordt verpest door te fel licht terwijl je zin hebt in een rustig zen-momentje? Dan kun je het best naast de algemene verlichting in de badkamer ook nog een spiegel met energiezuinige LED-verlichting nemen. Een moderne spiegel heeft tegenwoordig niet alleen een praktische functie, maar beschikt ook over een aantal slimme kunstjes om jouw bad en douche plezier te vergroten.
LED-verlichting
Goed verlichte spiegel heeft invloed zowel op het comfort bij de dagelijkse verzorgingsrituelen als op de sfeer in de badkamer. Een moderne spiegel met LED-verlichting is voorzien van alle gemakken tegelijkertijd. Er zijn diverse modellen spiegels met verlichting. Zo heb je rechthoekige spiegels met een lichtstrip aan de bovenkant, aan de zijkanten of rondom de spiegel. Of ronde spiegels met het licht aan de zijkanten of met een geheel verlichte rand.
Maar er is veel meer mogelijk wat verlichting en functionaliteit betreft. Een spiegel kan voorzien worden van directe of indirecte verlichting. Bij directe verlichting valt het licht op de voorkant van de spiegel waardoor je comfortabel gebruik van jouw spiegel kunt maken. Bij indirecte verlichting gaat het meer over sfeerlicht. De LED-strip is dan verwerkt achter de spiegel waardoor het licht op de wand valt en voor een knusse, rustige sfeer zorgt. Het licht van deze spiegels is dimbaar zodat je zelf de intensiteit van het licht elk moment kunt veranderen. Daarnaast kan het licht ingesteld worden in 3 verschillende kleuren.
Kleur van de spiegelverlichting
Met de touch sensor aan de onderkant van de spiegel kun je het licht aanzetten en veranderen in de kleur naar jouw wens - warm wit, neutraal wit of koud wit licht. Door de sensor ingedrukt te houden kun je het licht dimmen tot het gewenste effect.
Natuurlijk moet het licht egaal verspreid worden om het gezicht goed te verlichten. Maar ook de kleur van het licht is niet minder belangrijk. Welke kleur zorgt voor het meest realistische beeld?
De kleurtemperatuur (lichtkleur) van LED-verlichting wordt aangegeven in Kelvin (K). Hoe lager K, hoe warmer het licht. De lichtkleur bepaalt de uitstraling van de verlichting en waarvoor deze gebruikt kan worden.
Bij spiegels met 3 bovengenoemde kleuren LED-licht geldt de volgende:
- 3000K: warm-wit - zorgt voor een aangename sfeer en ontspanning;
- 4000K: neutraal-wit - geeft het meest natuurlijke beeld weer;
- 6500K: koud-wit - heeft de hoogste lichtintensiteit.
Om de lichtopbrengst (de helderheid) van LED-verlichting aan te geven wordt de term “Lumen” (lm) gebruikt. Hoe hoger het aantal Lumen, hoe feller het licht. Bij een sfeerlicht is lm rond 1000-1500 al genoeg.
Spiegelverwarming
Spiegels met LED-verlichting zijn vaak voorzien ook van een handige anti-condens functie. Aan de achterkant van de spiegel zit dan een verwarmingsmat. De spiegelverwarming wordt geactiveerd met touch-sensor. Het spiegeloppervlak wordt verwarmd boven de omgevingstemperatuur, daardoor blijft de spiegel condensvrij. Ben je vergeten de verwarming aan te zetten en is de spiegel al beslagen? Bij het aanzetten van de verwarming verdwijnt dan eerst het condens op het gedeelte van de verwarmingsmat. Hierdoor krijg je gelijk een condensvrij plek op de spiegel. Sommige spiegels zijn voorzien van 1 touch sensor, waardoor de verwarming gelijk met het licht wordt geactiveerd.
Veiligheid en aansluiting
Alle spiegels met LED-verlichting en spiegelverwarming moeten voldoen aan bepaalde veiligheidswaarden, IP waarden genoemd. IP geeft het beschermingsgraad aan. Spiegels met LED-verlichting en verwarming hebben een IP-waarde van IP44, dat betekent dat deze spiegels spatwaterdicht zijn en kunnen gemonteerd worden in vochtige ruimtes. U kunt de spiegel direct op het lichtnet (220V) aansluiten door middel van een kroonsteentje.