De voor- en nadelen van douchecabines in verschillende maten
Als u op het punt staat om een douchecabine aan te schaffen, dan heeft u vast al gemerkt hoeveel verschillende mogelijkheden er zijn. Als we alleen al kijken naar de maat, dan zijn er al tig opties beschikbaar! Dit kan overweldigend zijn, want ze hebben allemaal voor- en nadelen. Om het voor u wat makkelijker te maken, zullen we alle mogelijke maten bespreken. Zo krijgt u een goed beeld van alle opties en kunt u de perfecte douche voor uw badkamer gaan kiezen.
Voor we gaan beginnen met het bespreken van de voor- en nadelen, is het belangrijk om te kijken welke maten er zouden passen in uw badkamer. Meet de ruimte dus eerst goed op en bepaal wat de maximale grootte kan zijn. Houd ook rekening met andere meubels en loopruimte! Het is natuurlijk belangrijk dat u heerlijk comfortabel kunt douchen, maar bewegingsruimte in de rest van de badkamer is ook erg belangrijk.
De maten die besproken zullen worden in deze blog:
- Douchecabine 70×70, 70×90 en 70×120;
- Douchecabine 80×80, 80×100 en 80×120;
- Douchecabine 90×90 en 90×120;
- Douchecabine 100×100 en 100×120;
- Douchecabine 120×120.
Compact, comfort of allebei? De douchecabines met 70 centimeter
Als u een kleine badkamer heeft, dan heeft u niet heel veel keuze als het gaat om de maat van uw nieuwe douchecabine. U zult dan waarschijnlijk voor een douchecabine met 70 centimeter kiezen. Eén voordeel: u heeft natuurlijk nog steeds meerdere opties. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een cabine 70×70, 70×90 of misschien zelfs 70×120 centimeter.
Als u echt heel weinig ruimte heeft en zelfs nauwelijks plek om te bewegen, dan heeft u waarschijnlijk maar één keuze: een douchecabine 70×70 centimeter. Dit is de kleinste cabine uit ons assortiment. Dit is dan ook gelijk het grote voordeel aan dit product: het is zeer compact. Het neemt het minste ruimte in beslag, dus de kans is groot dat dit model in uw badkamer past. De grootte kan tegelijkertijd ook het grootste nadeel zijn. U heeft namelijk minder bewegingsruimte dan wanneer u voor de standaardmaat 90×90 zou gaan.
Vindt u comfort toch ook een heel belangrijk punt, maar zit u vast aan één wand van 70 centimeter? Dan kan het altijd een optie zijn om te kiezen voor 70×90 of zelfs 70×120 centimeter. Dit zorgt namelijk voor de perfecte balans tussen compact en comfort. Het biedt namelijk wat meer bewegingsvrijheid, maar tegelijkertijd neemt het niet te veel ruimte in beslag in de badkamer. Deze maten kunnen ideaal zijn als u vastzit aan één smalle wand.
Perfect voor een kleine badkamer: opties met 80 centimeter
Als u een badkamer heeft die aan de kleine kant is, dan bent u waarschijnlijk op zoek naar een douchecabine met één of twee wanden van 80 centimeter. Dit is namelijk een slagje kleiner dan de standaard cabine van 90×90 centimeter. Het voordeel van een douchecabine 80×80 centimeter, is het feit dat het in vrijwel iedere badkamer past. U zult tegelijkertijd ook een voldoende loopruimte in de badkamer hebben. Een nadeel is wel dat u wat minder bewegingsruimte in de douche zelf zult hebben. Net als de 70×70 centimeter variant is deze namelijk vrij compact en erg geschikt voor kleine ruimtes. U kunt zich dus nog steeds prima inzepen, maar heel veel bewegen tijdens het douchen wordt vrij lastig!
Als u het toch fijn vindt om wat vrijer te kunnen bewegen, dan raden we een rechthoekige vorm aan. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een afmeting van 80×100 of 80×120 centimeter. Zo heeft u toch wat meer ruimte om uw haar te kunnen wassen, terwijl u tegelijkertijd voldoende ruimte overhoudt in de badkamer zelf. Zo creëert u de perfecte balans.
Cabine met 90 centimeter: de standaard voor de Nederlandse badkamer
Een populaire maat in Nederland is de douchecabine 90×90 centimeter. Het grote voordeel is dus ook gelijk dat het de standaard is. In een gemiddelde Nederlandse badkamer past deze cabine gemakkelijk, vandaar dat deze zo populair is. Mocht u dus twijfelen over welke maat geschikt is voor u, dan is 90×90 meestal een veilige optie. Verder is er een erg ruim aanbod als het gaat om dit formaat, wat natuurlijk ook een voordeel is. Zo kunt u een variant kiezen die helemaal past bij de stijl van uw badkamer. Het enige nadeel is het feit dat de douchecabine net een slag te klein is om comfortabel met zijn tweeën te douchen.
Om ervoor te zorgen dat u toch met twee mensen de douchecabine kunt betreden, dan raden wij aan om eens te kijken naar een douchecabine met een afmeting van 90×120 centimeter. Zo heeft u toch één wand van 90 centimeter, maar de andere wand zorgt voor voldoende bewegingsvrijheid wanneer er samen gedoucht wordt.
Een hoop bewegingsvrijheid: douchecabine met 100 centimeter
Als u het heerlijk vindt om lekker de ruimte te hebben tijdens het douchen, dan zit u goed met een douchecabine 100×100 centimeter. Deze variant biedt namelijk voldoende ruimte om vrijuit te kunnen bewegen, zodat u zich niet tegen de koude muren en wanden zal stoten. Een ander voordeel is het feit dat het een geschikte optie is om samen te kunnen douchen. Het is namelijk een ruime cabine. Een nadeel hiervan is dat het ook gelijk een groot gedeelte van de badkamer opeist. Het kan dus gebeuren dat u minder ruimte zult hebben voor andere producten, zoals een badkamermeubel. Houd dus rekening met uw badkamerindeling op het moment dat u van plan bent om te kiezen voor een grotere douchecabine.
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat u gezegend bent met een erg ruime badkamer, waardoor een douchecabine van dit formaat gemakkelijk past. U kunt er dan ook voor kiezen om voor een rechthoekig model te gaan, namelijk een douchecabine 100×120 centimeter. U heeft op deze manier net iets meer vrijheid tijdens het douchen en daarnaast oogt de vorm erg stijlvol.
Voor de royale badkamers: varianten met 120 centimeter
Genieten van nog meer bewegingsvrijheid in de douche? Dan raden wij aan om te kiezen voor een douchecabine 120×120 centimeter. Vooral als u een erg ruime badkamer heeft is dit een perfecte maat, zodat de cabine niet weg lijkt te vallen in de grote ruimte. Als u een middelgrote badkamer heeft, let er dan goed op dat dit formaat niet te groot is voor de ruimte. Het kan er dan namelijk uitzien alsof er geen balans is, wat natuurlijk niet ideaal is.